Varkens

Na de roodbonte Husumer en het Tibor/groot Yorkshire varken, hebben we momenteel Pietrain varkens. Het Pietrain varken is een kruising van het Belgisch landras met het Engels Berkshire varken. Het vlees is minder vet als dat van de Husumer en momenteel bieden we Pietrain vlees aan.

 

De varkens verblijven in de varkenshokken op deel en kunnen naar buiten. Naast het zelf verbouwde graan, mangels (voederbieten), aardappels, veldbonen, mais en melk van eigen koeien, geven we ze de eikels, kastanjes en mispels van de bomen op ons erf en in ons bos.

Eiwit is belangrijk voor een varken. Daarom krijgen ze elke dag wei, afkomstig van geitenboerderij Brömmels in Winterswijk, Woold. Voor geitenboerderij Brömmels is wei een afvalproduct, voor onze varkens een feestdrank! De wei van Brömmels is een restproduct welke door deze manier van samenwerken, verspilling tegengaat. 

 

Begin september hebben we weer 2 pietrain biggen gekocht. 

Pietrain varkens waar momenteel vlees van wordt aangeboden.

 

 

Bij de start van onze 'varkenshouderij' hebben we varkens gekocht van het ras roodbonte Husumer. Het Husumer varken komt waarschijnlijk voort uit een kruising van het zwart-wit gevlekte Marschvarken uit Holstein en Jutland (een variant van het Keltisch-Germaanse varken met grote hangende oren) en het Engelse Tamworth varken. Aan dit laatste ras zou het zijn kleur te danken hebben. Prachtige, leuke varkens, maar het vlees is redelijk vet. De afgelopen jaren hebben we andere varkens gehouden, ook om te kijken wat het verschil aan vlees is met het zelfde aanbod van voedsel.