AANBOD VARKEN

 

Hieronder een overzicht van het (ingevroren) varkensvlees dat wij verkopen met een korte omschrijving waar het vlees vandaan komt.

 

 

BEENHAM

Beenham zegt iets over het deel waar de ham van gemaakt is, namelijk het (achter)been van het varken en komt van de hamschijf. De beenham bevat in verhouding meer spierweefsel en minder vet. 

HELAAS TIJDELIJK UITVERKOCHT.

FRICANDEAU

Fricandeau is mager varkensvlees. Fricandeau komt van het achtereind van het varken. De smaak is vrij neutraal en het vlees is mals. 

HELAAS TIJDELIJK UITVERKOCHT.

GEHAKT

Varkensgehakt is afkomstig van diverse delen van het varken (schouder, voorbout, borst). Het gehakt is niet gekruid.  

 

HAASKARBONADE

Een karbonade is een klein stukje vlees van de rug. Het vlees voor karbonade bevindt zich over de hele rug van het varken, de zogenaamde karbonadestreng. De karbonadestreng loopt vanaf de kop tot de bil, over het ruggedeelte. Er zijn verschillende soorten karbonade en het onderscheid zit hem in het gedeelte van de rug waar het vlees vandaan komt. Haaskarbonade zit aan de kant van de ham. Het is het meest magere deel van de rug.

De haaskarbonade heeft net als de T-bone van een rund een botje in de vorm van een T. Aan de ene kant van het botje zit een plakje varkenshaas en aan de andere kant de filet. Haaskarbonade moet je niet te lang bakken, want dan wordt het vlees te droog. 

KINNEBAKSPEK

Kinnebakspek wordt gesneden van de varkenskop. Het is eigenlijk het wang-gedeelte.

 

RIBKARBONADE

Ribkarbonade heeft een botje aan de zijkant, een soort handvat waarmee je het stukje vlees vast kunt houden. Het vlees is iets minder mals in vergelijking met de haaskarbonade en moet ook iets langer gebakken worden.  

 

ROLLADE

De rollade is van verschillende delen van zowel de buik als de rug gemaakt. 

HELAAS TIJDELIJK UITVERKOCHT.

 

RUGSPEK

Rugspek komt, heel verrassend, van de rug van het varken, net onder de huid. Het bestaat zo goed als helemaal uit vet met soms een dun vliesje vlees. Het vet is hard van structuur en daarom ook geschikt om als blokjes uit te bakken of in plakjes gesneden als lardeerspek te gebruiken. 

SCHNITZEL (ongepaneerd)

De schnitzel komt van de bil van het varken. Het vlees is mager. 

 

SCHOUDERKARBONADE

De schouderkarbonade zit aan de voorkant van de karbonadestreng, vrij snel achter de nek. Het betreft een stuk rond de schouder met been. Zonder been heet het schouderfiletlapje of procureurlapje.

De schouderkarbonade komt van een deel waar de spieren intensief gebruikt zijn. Daardoor is het vlees wat taaier. De schouderkarbonade heeft redelijk wat vet, waardoor het ook veel smaak heeft.  

HELAAS TIJDELIJK UITVERKOCHT.

 

SPARE RIBS

Spare ribs komen van de ribben van het varken.  HELAAS TIJDELIJK UITVERKOCHT.

SPEKLAP

Speklap komt van de buik van het varken.  HELAAS TIJDELIJK UITVERKOCHT.

 

VARKENSFILET

Varkensfilet is het vlees zonder zwoerd of been komend van de rib.  

 

VARKENSHAAS

De haas van het varken is de spier die zich op de rug van het varken bevindt. Het is een 'luie' spier.  Dit betekent dat deze spier weinig belast wordt waardoor de varkenshaas erg mals is. 

 

 

VARKENSLAPPEN

De varkenslappen of hamlappen komen van de achterham en zijn de meest malse varkenslappen. 

VLEESKRABBETJES

Vleeskrabbetjes komen van de nek en schouder van het varken.  

 

WORST/BABECUEWORST

De verse worst is gemalen vlees afkomstig van de buik en rib met heerlijke biologische kruiden gekruid. 

De barbecueworst is per 4/5/of 6 st. verpakt.

 

 

VARKENSPOOTJES, VARKENSKOP

We hebben ook varkenspootjes voor bv. in de snert en (een halve) varkenskop voor bv.  balkenbrij. Mocht u hier iets van willen, dan kunt u het beste even mailen. We hebben dit namelijk niet op de lijst staan.