Leemkamp

Wij zijn Bert Kämink en Anouk Richters en wonen met onze drie kinderen op de Haart in Aalten.

Aan de Drenthelweg ligt tussen bos, wei en akker, onze boerderij ‘Leemkamp’. De boerderij behoorde vroeger tot landgoed Beestman, een Scholte boerderij met bijbehorende landerijen waar veel kleine boerderijen toe behoorden. Het landschap rondom 'Leemkamp' heeft een kleinschalig karakter: laaggelegen natte weiden omgeven door houtsingels, essen en kleine eenmansessen met steilranden: hoger gelegen gronden die jarenlang extra opgehoogd werden met potstal en mest, vaak ook omgeven door houtsingels en bestaande bossen. Waarschijnlijk is het ‘Leemkamp’ ergens tussen 1830 en 1880 gebouwd. In de 2e wereldoorlog is de boerderij enigszins verbouwd. Na die tijd is er weinig tot niets veranderd. Net als het landschap: ook dit is in de laatste decennia niet of nauwelijks veranderd. Dit maakt de plek uniek.

 

De naam ‘Leemkamp’ komt voort uit de leem die hier overal in de ondergrond zit en waar vroeger stenen van werden gebakken. Een kamp is een zogenaamde eenmans es, een klein stuk bouwland.

 

Naast ons werk als tuin- en landschapsinrichter, beheren we ca. 12 ha. grond rondom de boerderij. Hier verbouwen we het voer voor onze ‘veestapel’. Deze bestaat momenteel uit 13 koeien, 2 varkens en een Belgisch trekpaard. Het paard staat zo goed als altijd buiten. In de winter wordt hij bijgevoerd. De koeien staan gemiddeld 7 maanden per jaar buiten. In de wintermaanden staan ze op stal op de deel. De deel bestaat uit een grupstal voor de koeien aan de ene zijde,

en traditionele varkenshokken aan de andere zijde, waar onze varkens verblijven.


Het verbouwen van het voer voor ons vee, proberen we zoveel mogelijk zelf te doen, zonder bestrijdingsmiddelen, op een milieu vriendelijke manier. Met ons trekpaard (met staart) worden verschillende werkzaamheden uitgevoerd.

Een gedeelte van de graanoogst pletten we voor de varkens. Naast het graan verbouwen we voederbieten, de zogenaamde ‘mangels’, aardappels, mais en veldbonen. De aardappels eten we ook zelf maar het overige is voer voor onze koeien en varkens.

 

Zoals gezegd is het landschap kleinschalig hetgeen wij erg waarderen en respecteren. Daar waar mogelijk behouden en versterken we de heggen, houtsingels en wallen met hun rasters bestaand uit gekloofde eikenpalen, die we zelf zagen uit de houtwallen en bossen rondom de weiden en akkers en daarna ‘kleuven’.

 

Wij proberen te boeren met respect voor dier, natuur, landschap en milieu.

 

Samenwerking Buur & Puur

Wilt u niet alleen vlees eten waarvan u weet waar het vandaan komt, maar ook groenten, dan kunt u terecht bij Buur & Puur in Winterswijk.  Bert Geers en Anneke van Nierop zijn Buur & Puur en hebben een passie voor land en het verbouwen van producten die goed voor je zijn. Gezond eten van een gezonde bodem en dicht bij huis, zie hun site: buurenpuur.nl

Buur & Puur verbouwt o.a. aardappelen. Onze varkens krijgen de B aardappelen die zij niet meer kunnen verkopen, waardoor verspilling tegen gegaan wordt. Voor ieder die kleinschalige, milieuvriendelijke landbouw een warm hart toe draagt is het mogelijk om een combinatie van vlees en groenten te bestellen, kijk hiervoor verder onder 'contact'.

 

 

Diervriendelijk

 

Milieuvriendelijk

 

Respect voor natuur en landschap